poniedziałek, 28 lutego 2011

Marynowanie mięsa

Marynowanie mięsa

Są różne metody przyprawiania mięsa jedna z nich to metoda przyprawiania na sucho,  a druga przyprawiania na mokro.

Metoda przyprawiania mięsa na sucho jest znana każdemu. Bierze się przyprawę lub mieszankę przypraw i obsypuje się mięso. Druga z metod przyprawiania-metoda na mokro to nic innego jak marynata. Marynowanie mięsa nazywa się przyprawianiem mięsa na mokro. Przyprawianie mięsa na sucho to sposób jaki stosuje się w marynowaniu szynki solą i ziołami. Tworzy się marynatę z soli (może być stosowana sól gruboziarnista), saletry i zestawu ziół. Następnie się wszystko miesza dokładnie i naciera się szynkę po czym zostawia, żeby odleżała i w tym czasie się marynowała. Trzeba uważać, żeby szynka nie marynowała się dłużej jak 40 dni, bo w smaku może nie być najlepsza.


Marynowanie mięsa na mokro zrobi się na dwa sposoby. Sposób na kwaśno polega na dodaniu do octu wody i przypraw po czym tak sporządzoną marynata oblewamy mięso. Druga polega na marynowaniu w alkoholu, który również nadaje odpowiednia miękkość mięsu. Przy czym raczej w tym przypadku należało by zastosować różne rodzaje win-słodkie wytrawne, półwytrawne, wino półsłodkie. Nie jest zalecane stosowanie mocniejszych alkoholi typu wódka czy spirytus. Chociaż faktem jest, że alkohole takie bardzo skutecznie zmiękczają mięso to jednak zastosowanie wina ma na celu nadanie odpowiedniego aromatu, a nie tylko zmiękczeniu mięsa.


Bardzo ważne żeby mięso było marynowane zawsze na zimno, dlatego musimy poczekać, aż mięso ochłodnie i dopiero można je zamoczyć w wcześniej przygotowanej marynacie. Druga zasada na którą trzeba zważać podczas marynowania mięsa to czas marynowania, który nie może przekraczać w przypadku marynowania na mokro 6 dni. Po tym czasie potrwa nie będzie zbyt atrakcyjna smakowo, a w niektórych przypadkach może być nadmiernie kwaśna.

--
Stopka

Więcej artykułów na temat marynowania mięsa

Artykuł pochodzi z serwisu artykuly.com.pl - Twojego źródła artykułów do przedruku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz